Opatijska Planinarska ObilaznicaMapa opatijske planinarske obilaznice 2014. godine otvorena je Opatijska Planinarska Obilaznica (OPO), koju su obradili i markirali Planinarsko Društvo Opatija i PD Knezgrad iz Lovrana, a uz suradnju i pomoć grada Opatije i javne ustanove "Park prirode Učka". Obilaznica je kružnog oblika; počinje i završava u Opatiji. Ukupno ima 15 kontrolnih točaka (KT). Duljina obilaznice je 45 km i prelazi se za nekih 15 sati. Početak je na autobusnom kolodvoru Opatija, a završava kod Evangelističke crkve Opatija. Obilazio sam obilaznicu 2014. godine sa suprugom Josipom, Borisom Knaus i s društvom HPD Učka, Rijeka.

Početak obilaznice u Opatiji

Opatija - KT1 Opatija - KT2 Veprinac - KT15 Poljane - Opatija

Naslovnu stazu sam obilazio 2014. s prijateljem Borisom Knaus. Iz Rijeke smo došli autobusom, te nakon jutarnje kave krenuli na stazu. Polazak je bio s autobusnog kolodvora Opatija i krenuli smo po markaciji Rakovčevom ulicom, pa do ceste Kuk - Lovran, prošli smo ispod podvožnjaka do izvora Vrutki, pa po Veprinačkom putu, zatim skretanje desno s većim usponom, kolskim putem do KT1 Opatija (197 m). Tu smo uzeli kraću pauzu te sjeli na klupu uz stol i utisnuli pečat kontrolne točke KT1. Upisana na većem kamenu, a na istom je ugrađen i pečat. Nastavak staze ide do mjesta Kolavići, gdje počinje asfalt a cesta prolazi ispod ceste Matulji - Tunel, te opet nastavlja šumskom cestom do Veprinca i dalje desno, pa lijevo skreće prema crkvi Sv.Marka, gdje se na južnom ogradnom zidu nalazi ugrađeni pečat KT2 Veprinac (517 m). Tu smo otisnuli pečat i marendali, a usput s vidikovca razgledali okolinu.

Kontrolna točka 1 Crkva svetog Marka Kontrolna točka 2 Poljane

Povratak je slijedio po istoj stazi do ceste za tunel, a onda smo skrenuli desno i uz lijevu stranu uz kolnik došli do pothodnika, te skrenuli lijevo po markaciji do crkve Sv.Petra u Poljanama. Od crkve strminom, i na mjestima stepenicama, krenuli smo kroz mjesto po markaciji ili po putnim tablama i na desnoj krivini ceste krenuli smo lijevo po stazi kroz šumu. Na izlazu iz šume uzeli smo pauzu i krenuli stazom dalje do KT15 Poljane (189 m). Tu smo otisnuli pečat i pošto je počela kiša žurili smo strmom i kamenitom stazom prema Opatiji. Usput smo sretali mnoge šparogaše. Na Bus stajalištu sačekali smo autobus i krenuli za Rijeku. Ukupno smo prešli 12 km i savladali nadmorsku visinu od +-510 m; vrijeme hoda 5/6 sati.

Put za Opatiju Kontrolna točka 15 Boris se odmara Markacija na cesti

Veprinac KT2 - Orjak KT3 - Majkovac KT4 - Veprinac

Do Veprinca sam došao sa suprugom Josipom, kolima koja smo parkirali ispred kafića gdje smo popili kavu. Uzbrdicom do crkve došli smo do KT2 i odatle dalje po markaciji asfaltnom cestom do mjesta Vedež i na kraju sela krenuli smo desno po šumskoj stazi. Staza se postepeno uzdizala i na križanju krenula desno prema vrhu. Vrh Orjak (706 m) je kamenit i na betonskom stupu se nalazi tuljac s knjigom i ugrađeni pečat KT3. Nakon kraćeg odmora uz branje šparoga sišli smo u spomenuto naselje, a na kraju naselja prema Veprincu skrenuli smo desno po šumovitoj, ponegdje i kamenitoj stazi koja se penjala sve pred vrh. Na vrhu Majkovac (853 m) se nalazi betonski stup gdje je ispisan naziv vrha, visina i KT4. Tu smo nakon pečatiranja marendali i razgledali okoliš s vidikovca, ali je zbog tmurnog vremena pravi vidik bio uskraćen. Po istoj stazi sišli smo do mjesta Vedež i desno krenuli za Veprinac, te se zadovoljno vratili u Rijeku. Ukupno smo prešli 8,3 km, svladali visinsku razliku +-457 m, i proveli 3/4 sata u hodu.

Kontrolna točka 3 Kontrolna točka 4

Brdo KT7 - Zvončev vrh KT5 - Budiševac KT6 - Brdo

Osobnim automobilom supruga i ja smo došli do lovačke kuće Brdo i odatle smo krenuli na obilazak gore navedene staze OPO-e. Krenuli smo desno makadam cestom, otprilike 200 m, pa smo se tu odvojili opet desno s markiranom stazom po šumskoj cesti. Nakon 900 m skrenuli smo desno sa šumskom vlakom i većim usponom do Zvončevog vrha KT5 (972 m). Oznaka KT5 ispisana je na kamenu na kojem se nalazi i ugrađeni pečat, a tuljac s knjigom montiran je iznad na drvetu. Nakon što smo otisnuli pečat, napravili smo pauzu i marendali. Zbog maglovitog vremena vidno polje je bilo ograničeno. Vratili smo se po istoj stazi natrag, pa smo na križanju staza krenuli lijevo uzbrdo, a pri vrhu i kamenito do vrha Budišinac KT6, na koti 948 m. Nakon utisnutog pečata koji je ugrađen u stijeni, a na drugoj stijeni je upisan znak KT6, istom stazom smo se vratili do lovačke kuće Brdo i auta. Tu smo napravili kraću pauzu i otisnuli pečat koji je ugrađen u stijeni ispod kuće (vidi fotografiju). Ukupno smo prešli 5,5 km, s visinskom razlikom +-213m., za 2/3 sata. Povratak za Rijeku bio je veseo, jer smo obišli 3 kontrolne točke.

Lovačka kuća brdo Kontrolna točka 5 Prema brdu Budišinac Kontrolna točka 6

Brdo KT7 - Brložnik KT8 - Brdo

Ovu stazu sam obišao s prijateljem Borisom. Auto smo ostavili kod l.k. Brdo i odatle smo krenuli makadam cestom koja vodi za V.Planik, a nakon 800 m skrenuli smo lijevo i proslijedili 600 m šumskom cestom, pa smo onda skrenuli lijevo stazom za Brložnik, kroz šumu a pri vrhu i kamenjarom do vrha. Vrh Brložnika je na 1093 m. Pečat KT8 je ugrađen u betonski niski stup, a tuljac je ugrađen u kamenu. Nakon kraćeg odmora, vratili smo se natrag do kola s istom stazom. Ukupno smo prešli 7 km, s +-268 m visinske razlike, za 2:35/3 sata. Kolima smo otišli za Poklon gdje smo pred domom marendali, a poslije marende krenuli smo na novu stazu.

Kontrolna točka 7 Kontrolna točka 8 Aktivni Filip Cvijeće

Poklon KT11 - Crkveni vrh KT10 - Poklon

Krenuli smo iza doma s markiranom stazom kroz šumu sve do vrha gdje se nalazi željezni stup; bivša radio antena. Pokraj nje je betonska kućica (bivša trafostanica). Na navedenoj kućici ispisani su svi podaci o KT10; vidi sliku. Duljina staze je 3 km, visinska razlika +-179 m, i potrošili smo 1/1:30 sati.

U šumi Kontrolna točka 10

Poklon KT11 - Orlove stijene KT9 – Brložnik - Poklon

Do Poklona ja i supruga smo došli kolima i nakon ispijene kave u planinarskom domu krenuli smo na pješačenje. Staza je išla po makadam cesti prema V. i M. Planiku, a na križanju staza krenuli smo desno prema Brložniku i nakon tri kilometra po makadam cesti do Male drage. Na desnoj krivini, krenuli smo pravo sa šumskom vlakom do makadam ceste, koja presijeca stazu koja vodi od ceste Veprinac - Poklon, na predjelu ispod Voljačića, za šumske predjele. Tu smo napravili dužu pauzu i marendali, a potom šumskom stazom krenuli dalje do Orlove stijene. Sam prilaz vrhu je kamenit i vodi većim usponom. Na vrhu smo otisnuli pečat i napravili nekoliko snimaka. Nastavili smo dalje pješačenje prema Brložniku. Kada smo došli do penjanja po izazovnom kamenjaru odustali smo od daljeg pješačenja i po istoj stazi vratili se do Poklona gdje smo ručali, odmorili se. Krenuli smo kolima za Rijeku. Prešli smo 11 km, s visinskom razlikom od 150 m. Za sve nam je trebalo oko 4:15/5 sati hoda.

Planinarski dom Poklon na Učki Kontrolna točka 9, Orlove Stijene

Poklon KT 11 - Vrh Vojak KT 12 - Poklon

Kolima smo došli do Poklona i nakon što smo popili kavu krenuli smo na pješačenje prema Vojaku. Staza je vodila od doma šumom i usponom i tri puta je presijecala cestu V. Učka - Vojak. Nakon 50 minuta hoda skrenuli smo s poučnom stazom Plas, te pregledali poučne table o biljnom i životinjskom svijetu Učke. Spomenutom stazom išli smo cca 45 minuta, na kojoj smo se i odmarali. Nakon navedenog vremena ponovno smo došli na cestu za Vojak. Prečicom smo skrenuli prema vrhu i došli do parkirališta ispred raznih repetitora. Odatle staza ide po usponu i kamenitoj goleti cca 110 m, gdje se nalazi vidikovac Kula, a odakle se vidi Gorski kotar, Velebit, Kvarner s otocima, Tršćanski zaljev, Alpe, a kod dobre vidljivosti i Dolomiti. Vidikovac Kula je na 1400 metara nadmorske visine. Pečat se nalazi ugrađen na kuli sa zapada. Kada smo sve razgledali i otisnuli pečat, vratili smo se po istoj stazi, osim što smo zaobišli Poučnu stazu Plas. Prešli smo 6,8 km, s visinskom razlikom +-502 m, za 3/4 sata. U povratu na Poklon ručali smo ispred doma iz rusaka, te se sretno vratili za Rijeku.

Poučna staza Plas Kontrolna točka 12, Vojak, 1396 m.n.v.

Poklon KT 11 - Slap Rečina KT 13 - Poklon

Ovaj izlet smo izveli s matičnim društvom PD Učka, a u organizaciji PD Opatija. Iz Rijeke i Opatije došli smo gradskim autobusom. Ovo je ujedno bila promocija OPO-e, a nakon prigodnog govora krenuli smo u tri grupe. Grupa A išla je Poklon – Vojak - Grdi brijeg - Slap Rečina - Poklon. Grupa B, s kojom sam išao ja i supruga, išli smo Poklon - bivše odmaralište INE - Slap Rečina - Ranč Bubač - Poklon. Od Poklona do odmarališta, staza je silazeća i kamenita, pa ravna, a kretanje od makadam ceste lijevo, staza je na mjestima bila naporna i kamenita sve do slapa. Pečat Slap KT13 se nalazi desetak metara od vode (vidi sliku). Tu smo napravili pauzu, otisnuli pečat i krenuli na povratak za Poklon. Vraćali smo se s druge strane Banine, po kamenitoj ali ravnoj stazi. Došli smo do ranča Bubač, gdje smo napravili dužu pauzu uz marendu i razgled konja. Nastavili smo dalje stazom do šumske ceste Poklon - Partizanska bolnica. Na spomenutoj cesti krenuli smo desno po istoj do Poklona. Do povratka smo se družili s poznatim planinarima. Prijeđeno je oko 6 km, s visinskom razlikom +-285 m za za 2:17/3:25 sati.

Krenuli smo iz Planinarskog doma Sudionici su spremni za pokret Slap Rečine je kontrolna točka 13 Gljiva

Tunel Učka - Banina - Slap Rečina KT13 - Tunel Učka

Kolima smo došli do parkirališta ispred tunela Učka, tu parkirali i makadam cestom koja vodi do M. Učke, krenuli prema slapu Rečina. Staza je išla ravno, pa malo uzbrdo pokraj jedne vikendice, ispred koje su drvene figure Medvjeda i Divlje Svinje. Staza je dalje vodila spomenutom cestom do skretanja staze s ceste, uz rječicu Baninu sve do slapa Rečina. Tu smo se odmorili i divili se zamrznutom slapu, prešli rječici Baninu, te krenuli lijevo sa stazom pokraj vodospreme, pa izišli na makadam cestu već spomenutu. S ovom cestom smo se vratili do auta. Tu smo marendali uz kraću pauzu. Prešli smo 4 kilometra, visinska razlika 237 m, za 1:30/2 sata.

Drvena figura divlje svinje ispred jedne vikendice Zamrznuti slap Rečine

Tunel Učka - Pećnik KT14 - Poljane - Tunel Učka

Obilazak ove staze obavili smo isti dan kao i prethodnu stazu. Staza nas je vodila od parkirališta, pokraj radničkih baraka po cesti, a iza baraka staza je skrenula desno s vlakom koji je na mjestima blatna, a na mjestima kamenita. Na križanju staze skrenuli smo desno do vrha Pećnik (641 m). Nakon 20 minuta došli smo do vrha Pećnika koji je ujedno i KT 14, odakle se ima lijepi pogled na Kvarner i na Vojak, ali je vidljivost bila slaba zbog oblaka i magle. Tu smo otisnuli pečat navedene kontrolne točke i vratili se natrag do križanja, pa smo krenuli desno prema Poljanama, po blagoj šumskoj stazi, a prije prelaza ispod ceste za tunel Učku staza je bila kamenita i strma. Supruga je ostala brati šparoge a ja sam otišao stazom do crkve u Poljanama. Vratili smo se do tunela istom stazom, te smo ukupno prošli 4,8 km, visinska razlika +-165 m, za 2/3 sata. Vratili smo se sretno za Rijeku, zadovoljni da smo ovom stazom završili obilazak cijele Opatijske Planinarska Obilaznice.

Putokazi Kontrolna točka 14, Pećnik se nalazi na 641 m.n.v.

S ovim izletom završili smo obilazak OPO-e. Rezultati pješačenja se razlikuju od navedenih podataka u uvodu ovoga uratka, jer smo se morali vraćati po istoj stazi kada smo išli s kolima. Slabiji rezultati brzine pješačenja treba tražiti u višku godina sudionik.

  • Ukupno prijeđeno: 68,4 km.
  • Vrijeme pješačenja bez odmora: 26,5 sati
  • Vrijeme pješačenja s odmorima: 35,0 sati
  • Brzina čistog pješačenja: 68,4 km / 26,5 h = 2,58 km/h
  • Brzina pješačenja s odmorima: 68,4 km / 35 h = 1,95 km/h
  • Ukupno svladana visinska razlika: 1825 m.

U prilogu evo kopija potvrde i značke da sam kao 85. sudionik obišao OPO-u.

Knjižica koja potvrđuje da sam prošao cijelu Opatijsku Planinarsku Obilaznicu

Rijeka, 28.03.2016 Obradio:         
Gracin Filip (Graf)