ĆićarijaĆićarija Ćićarija je planinski vijenac vapnenačkog podrijetla na sjeveru Istre, a u odnosu na ostatak poluotoka odlikuje se višom nadmorskom visinom i nešto hladnijom klimom. Za Ćićariju kažu da je vijenac na glavi ljepotice Istre. Njeni krajolici kao da spajaju zemlju i nebo, izlažući svoju ljepotu i isisavajući iskonsku snagu koja plijeni i okrepljuje misli i osjećaje. Sela su polegla u podnožjima gorja, na rubovima kraških polja.

U ovoj bilješci neće biti opisana cijela Ćićarija, već samo jedan njen dio, općina Lanišće, koja je najslabije naseljena u Istri. Prije drugog svjetskog rata Lanišće s ostalih trinaest naselja je imalo 4760 stanovnika, a po popisu iz 2001 godine na tom području je živjelo svega 398 stanovnika. Po popisu od 2011. godine još manje, otprilike 329, ali podaci još nisu sređeni. Iako većim dijelom napuštena, sela su interesantna za posjete i proučavanje, jer su, osim prirodnih ljepota i čistog zraka, ugodna za življenje, ali se i dalje smanjuje broj stanovnika, za što su krive prijašnje i sadašnje vlasti, jer su gradile proizvodne sisteme u gradovima, a radna snaga se regrutirala iz navedenih mjesta, umjesto da su pogone gradili u mjestima stanovanja radne snage. Trenutno je još gore, jer je u općinskom središtu Lanišću ukinuta pošta, prodavaonica i dr., pa je pitanje vremena kada će opustiti i ova naselja.

Stoljećima su stanovnici ovih krajeva, koje nazivaju "Ćići", suočeni s teškim životom, oskudicama i nedaćama, jer su kraška polja škrta, a planine surove. Pretpostavlja se da je Ćićarija dobila ime po njenim stanovnicima, koji su Istro Rumunjskog porijekla.

Karta opisanog područja Mještani ovih krajeva stradali su u drugom svjetskom ratu. Skoro sva sela su bila popaljena, stanovništvo djelomično pobijeno ili porobljeno, pa nije ni čudo da svako selo ima spomenik žrtava fašizma ili partizanima. Neka mjesta su paljena u više navrata, a žrtve nisu bili samo odrasli muškarci nego i žene, starci i djeca.

Obilazak naselja vršen je ovim redoslijedom: Slum, Kropinjak, Brest, Klenovšćak, Prapoće, Podgaće, Lanišće, Brgudac, Račja Vas, Rašpor, Trstenik, Dane, Vodice i Jelovice. Kliknite na sliku da vidite uvećano kartu opisanog područja.

Proslijedi na stranicu Naselja općine Lanišće