Ćićarija: naselja općine LanišćeNAPOMENA: Za pogledati karte kliknite na link označen zelenom bojom (na primjer: vidi kartu 1). Karte će biti otvorene u novi prozor. Na dnu stranice su izlistane sve 3 karte.

Slum

Slum je slikovito ćićarijsko selo na 502 metra nadmorske visine. U mjestu je crkva sv. Mateja izgrađena 1870. god. pokraj poznate velike lipe, što znači da je lipa starija od crkve i da je najstarije drvo u Istri. U njeno deblo može se smjestiti 6 odraslih osoba.

Danas u Slumu živi 31 starija osoba, a nekada ih je živjelo 390. Iz Sluma potječe porodica poznatog istarskog skladatelja i etnomuzikologa Slavka Zlatića.

Mjesto Slum ishodište je sljedećih planinarskih staza (vidi kartu 1):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Slum - Željeznička postaja Buzet 2,8 150
Slum - Brest 3,0 191
Slum - Klenovšćak Trstenik 7,0 190

Slum Spomenik u Slumu Stara lipa

U blizini Sluma početkom devedesetih izgrađen je "Genetski centar" za uzgoj koza i ovaca, ali se zbog rata odustalo. 2006. je otkupljen s namjerom da se iskoristi za uzgoj teladi, ali je vlasnik Fiolić završio u zatvoru zajedno sa Sanaderom, a centar i dalje propada.

Genetski centar u Slumu Genetski centar - upravna zgrada Genetski centar - ulaz

Kropinjak

Kropinjak se nalazi 1 km od ceste Slum - Brest na nadmorskoj visini od 650 m. Ovo selo sa zaseocima Černehi i Brljavci ima svega 4 stanovnika, sad već poodmakle dobi.

Kropinjak Centar Kropinjaka

Brest

Brest se nalazi ispod vrha Žbevice (1014 m), omiljenog planinarskog pohoda. Staza polazi iz mjesta koje se nalazi na 693 m nadmorske visine. U mjestu živi 48 stanovnika, a njemu se nalazi izvor vode. U središtu mjesta ističe se crkva sv.Trojstva, koju su izgradile austrijske vlasti 1878 god., u zamjenu za korištenje vode iz seoskog izvora za potrebe željeznice. Kako u ugovoru nije bila predviđena izgradnja zvonika, mještani su ga sami izgradili prema svojim mogućnostima.

Iz mjesta Bresta ishoduju 3 planinarske staza (vidi kartu 1):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Brest - Slum 3,0 191
Brest Žbevnica - Trstenik 6,0 321
Brest - Trstenik 5,1 86

Brest Glavna cesta u mjestu Spomenik obitelji Poropat

Klenovšćak

Klenovšćak se nalazi na 670 m nadmorske visine, a 4 km je udaljen od Bresta. Trenutno u njemu živi 5 stanovnika, a 1900. ih je bilo 168.

U Klenovšćaku imamo sljedeća planinarska ishodišta (vidi kartu 1 i kartu 2):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Klenovšćak - Slum 5,0 168
Klenovšćak - Trstenik 1,8 32
Klenovšćak - Rašpor 2,0 28

Klenovšćak Spomenik u Klenovšćaku

Prapoće

Mjesto Prapoće nalazi se 3 km od Klenovšćaka prema Lanišću, na nadmorskoj visini od 510 m. Trenutnu u njemu živi 32 stanovnika, a 1910. god. tu su obitavala 352 stanovnika. Interesantno je da ova mjesta imaju kvalitetne izvore vode. Iz Prapoća nema markiranih ishodišta planinarskih staza.

Prapoće Centar Prapoća Izvor vode u Prapoću

Podgaće

Mjesto malo čudnog naziva nalaze se u blizina Lanišća, na nadmorskoj visini od 500 m. U mjestu živi 52 stanovnika, a 1910. ih je živjelo 368. U blizini se nalazi farma krava. Mjesto je smješteno ispod velike stijene koja ga čuva od vjetra, a iz koje izvire potok koji snabdijeva mjesto s odličnom pitkom vodom. Seoska crkva datira čak iz 15. stoljeća. Iz Podgaća nema ishodišta markiranih planinarskih staza, ali je za šetnju ugodna cesta do Prapoća i Lanišća, jer nema previše saobraćaja a i krajobraz je jako lijep.

Podgaće Centar mjesta Izvor vode

Farma krava u Podgaćama

Lanišće

Lanišće je općinsko mjesto, smješteno na rubu prostranog polja na koti 502 m, ispod planinarskog vrha Orljak (1106 m). Naseljem dominira crkva sv. Kancijana, sagrađena 1927. god. Prema zadnjem popisu u Lanišću živi 88 stanovnika, a 1931. Tamo je obitavalo 1979 žitelja. Iako je mjesto sjedište općine ukinuta je pošta, nema trgovine, pa što se drugo može očekivati nego propadanje.

Ishodišta markiranih planinarski staza iz Lanišća (vidi kartu 3):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Lanišće - Orljak 3,2 604
Lanišće - Korita 5,0 508
Lanišće - Brgudac 4,5 245

Lanišće Crkva sv. Kancijana Glavna ulica

Panorama Lanišća

Brgudac

Brgudac je najviše istarsko selo smješteno na 747 m nadmorske visine a ispod Korita i Brajkovog vrha (1091 m). Nalazi se na sjeveru Istre u općini Lanišće. Brgudac je u drugom svjetskom ratu odigrao je važnu ulogu u organizaciji ustaničkih aktivnosti za oslobođenje, pa je više puta bio spaljen, a stanovnici pobijeni i zatvarani, pa stoga ima bezbroj spomenika na te događaje, kako slijedi: Spomen dom, Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora, Spomenik kuririma, te Spomenik osnivanja 4. Istarske čete i spomen ploča o održavanju prvog NOO Istre 1942. godine. Danas u Brgudcu živi svega 12 stanovnika, a nekada ih je bilo 440.

Iz Brgudca, ishodišta planinarskih staza su (vidi kartu 3):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Brgudac - Lanišće 4,5 245
Brgudac - Korita (teška staza) 2,0 231
Brgudac - Korita (srednje teška) 2,6 231
Brgudac - Korita (najlakša staza) 4,5 231
Brgudac - Lupoglav 6,0 601

Brgudac Brgudac je spomen selo Spomen Dom

Centar mjesta Spomen ploča kuririma Jedan od brojnih spomenika

Račja vas

Račja vas se nalazi na koti 692 m, između Laništa i Rašpora. Usred sela nalazi se izvor kvalitetne vode, koji nikada ne presušuje. U mjestu se nalazi i planinarska kuća. Trenutačno u mjestu žive 34 stanovnika. Mjesto je ujedno i planinarsko odmorišne, kada se pohodi Orljak (1106 m).

Ishodišta markiranih planinarskih staza su (vidi kartu 2):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Račja vas - Orljak 3,0 414
Račja vas - Gomile 5,0 335
Račja vas - Sv.Jelena - Račja vas 4,5 108

Račja vas Planinarski dom Crkva u Račjoj vasi

Cvijeće

Rašpor

Mjesto Rašpor nalazi se u pitomoj dolini između Račje vasi i Trstenika. Naselje se smjestilo na koti 693 m. Mjesto je nekada nastanjivalo kapetane koji su upravljali Istrom. Iznad mjesta nalazi se zapušteni stari dvorac. Iznad mjesta nalazi se i planinarski vrh Gomile (1027 m), koji je rado posjećen.

Ishodišta planinarskih staza su (vidi kartu 2):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Rašpor - Gomile 2,8 334
Rašpor - Klenovšćak - Slum 6,5 191

Rašpor Fotografija naselja

Trstenik

Trstenik je udaljen 8 km od Lanišća, na nadmorskoj visini od 697 m. Smjestio se između dva planinarska vrha Žbevnice i Gomile. U njemu žive samo 4 stanovnika, a nekada ih je bilo 223. Između Lanišća i Trstenika nalazi se udolina (kraško polje), koje je hranilo stanovnike ovog kraja.

Planinarska su ishodišta kako slijedi (vidi kartu 1 i kartu 2):

Staza Dužina staze [km] Visinska razlika [m]
Trstenik - Žbevnica 5,2 314
Trstenik - Gomile 4,5 325
Trstenik - Klenovšće - Slum 6,3 190

Trstenik Kamene kuće Panorama di Trstenik

Dane

Dane su slikovito mjesto u udolini ispod Žbevnice na koti 661 m, a u njemu živi trenutno 12 stanovnika i nekoliko vikendaša.

Dane Krivudava cesta u centru Pogled s obližnjeg brežuljka

Vodice

Vodice se nalaze na križanju Buzeta, Obrova, Jelovica i Muna. Nadmorska visina naselja je 668 m. Ukupno ima 32 stanovnika. Za drugog svjetsko rata svi stanovnici koje su se zatekli odvedeni su u logore. U Vodicama je rođen profesor jezikoslovac Josip Ribarić, čija je bista postavljena u mjestu. Uz cestu prema Vodicama proteže se kraško polje koje je hranilo ovo područje.

Vodice Ulaz u Vodice Spomenik jezikoslovcu Josipu Ribariću

Putokaz Kolska staza Brda oko Vodica

Jelovice

Jelovice su smještene uz slovensku granicu na koti 672 m. U naselju trenutno živi 19 stanovnika. U mjestu ima konoba Lovac i njen rad i aktivnost održava život u naselju. Uobičajeni gosti su Slovenci i Talijani. Konobu drži familija Čandek, koja još uvijek "Krbunjericama" snabdijeva istarske restorane s drvenim ugljem.

Jelovice Konoba Lovac Šetnja kroz Jelovice

Karte

Karta 1 Karta 2 Karta 3www.000webhost.com